
Dijital ikizin ne olduğunu en yalın haliyle tanımlamak gerekirse; somut yani fiziksel bir nesnenin ya da soyut bir sistemin izlenilebilen, test edilebilen ve gerçek zamanlı verilerden güncellenen sanal bir temsilidir, dijital bir kopyasıdır. Buna benzer teknolojiler daha önceden uygulanmış olsa da dijital ikiz tanımı hemen her şeyi kopyalayabilen, izleyebilen sistemiyle çok daha fazla ölçeklenebilirliğe sahiptir.
Sanal bir platformda çoğaltılan bir dijital ikiz, fiziksel olanının neredeyse gerçek zamanlı sayısallaştırılmış bir kopyasıdır. Dijital dünya ve fiziksel dünya arasında bir köprü görevi gören sistemin amacı sorunları ortaya çıkmalarından önce önlemek amacıyla verilerin analizi ve sistemlerin izlenmesiyle iş performansını optimize etmektir.
Dijital ikiz sayesinde ürünler ilk seferde hatasız olacağından dolayısıyla şirketler masraflardan tasarruf edeceğinden üretim maliyetleri minimuma indirilebiliyor. Pahalı fiziksel testlere gerek kalmıyor, robotik ve makinelerde maliyetli arıza sürelerini önlüyor. İşletmeler ürünlerini daha hızlı pazarlamak ve rakiplerini geride bırakmak amacıyla bu teknolojiyi tercih ediyor çünkü bu teknoloji üretim hızını artırmak için gereken güvenceyi sağlıyor.
Simülasyon ve dijital ikizin arasındaki farka bakıldığında temel fark önemli ölçüde bir ölçek meselesidir; bir simülasyon belirli bir süreci incelerken, bir dijital ikiz birden fazla süreci inceleyebilir. Dijital ikizler, fazla sayıda alan kapsamında sürekli güncellenen verilere ek bilgi işlem gücüyle birlikte sahip olduklarından standart simülasyonların yapabileceğinden çok daha fazla bakış noktasından daha fazla sorunu ele alabilirler.
Kaynaklar: