fbpx

Pandemi sonrası dijital dönüşümün hız kazandığı aşikâr ve bu hız lider ve müşterilerin “Dijital dönüşüm aslında nedir?” sorusunu cevaplamalarında zorlanmalarına neden oldu. Dijital dönüşüm için temelde ne diyebiliriz? Mevcut veya beklenen bir zorluğun çözülmesine yardımcı olmak için dijital hizmet ve insanların uzmanlığını içeren bir yolculuk olarak adlandırmak mümkündür. Gerçek bir dönüşüm elde etmek için teknoloji ve insanlar gibi dönüşümün iki bileşeni de önemlidir ve dijital dönüşüm konusu bütünsel olarak değerlendirmeye alınmalıdır.  

Dijital dönüşüm stratejisi oluştururken konuyla ilgili birçok mit oluşmuştur, bunların neler olduğuna yakından bakacak olursak;

Mit 1: Dijital dönüşümün tamamı teknoloji ve süreçle ilgilidir.

Dijital dönüşümün yalnızca teknoloji uygulamasından oluştuğu düşünülüyor ancak teknolojinin dönüşümdeki oranın sadece yarısı olduğu ifade ediliyor. Şirketlerdeki dijital dönüşüm stratejisinde teknoloji kullanımı nihai amaç değildir; bu strateji bir değer yaratma amacı gütmelidir. Dijital dönüşümde işinizle ilgili müşteri ve deneyimleri düşünmek, önceden hedefleri planlamak dijital dönüşüm için faydalı sonuçlar sağlayacaktır. Müşteriler üzerindeki etkiyi veya şirketinizle olan deneyimlerini değerlendirmeden ve anlamadan, teknolojinin faydaları boşa harcanan veya kullanılmayan yatırımlara neden olabilir.

Mit 2: Daha büyük daha iyidir.

Dijital dönüşüm bir yolculuktur ve daha büyük hedeflere ulaşmak için daha küçük adımlar atmak en etkili yaklaşımdır. Yaklaşımınız ne kadar spesifikse, sonuçlarınızın hedeflerinize geri dönme olasılığı o kadar yüksek olacaktır.

Mit 3: Dijital dönüşüm bir seçenektir. 

Özellikle pandemiden sonra hızlanan dijital dönüşümlere uyum sağlamak rekabetçi kalmayı hedefleyen şirketler için şarttır dolayısıyla dijital dönüşüm artık bir seçenek değildir. Şirketler bütçelerinin kısıtlılığı, hedeflerin hemen gerçekleşmemesi, dönüşüme nereden başlanacağının bilinmemesi gibi nedenlerle bu durumu öncelikleri haline getirmiyorlar ancak uzun dönemde başarılı bir biçimde ayakta kalmayı amaçlayan bir şirket dijital dönüşümü bir an önce başlatmalıdır.

Mit 4: Dijital dönüşüm için büyük paralar harcamak gerekir.

 Dijital dönüşüm oldukça maliyetli gibi düşünülüyor ancak son yıllarda bulut teknolojilerinin yaygın hale gelmesi ve buna bağlı yenilikçi iş modellerinin ortaya çıkmasıyla artık küçük yatırımlarla dönüşüm başlatılması mümkün hale gelmiştir, bütçeye uygun finansal modellerle hedefler gerçekleştirilmektedir.

Mit 5: Dijital dönüşüm hızlıdır.

Dijital dönüşüm boyunca zorlayıcı iniş çıkışlar ve aksaklıklar olacaktır. Bu sürece adaptasyon için gereken şey katıksız ve sınırsız bir sabırdır. Sınırsız sabrı olan ve bundan dolayı da ödüllendirilen şirketlerden biri Burberry oldu zira şirketin dijital dönüşüm süreci 9 yıl sürdü. 9 yıl boyunca şirket eşi benzeri görülmemiş bir dönüşümden geçti ve sonunda dünya genelinde genç alıcılar için çok daha çekici hale geldiler.  

Dijital dönüşüm bütün hızıyla devam ediyor ve siz de işinizi bu sürece dahil etmediyseniz şu an bir yerlerden başlama zamanıdır. Yukarıda belirtilmiş olan mitleri gerçeklerden ayırt ederek ve akıllıca seçimler yaparak şirketinizde dijital dönüşüme başlamanız uzun vadede daha iyi konumlanmanızı sağlayacaktır.

Kaynaklar:

https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2021/07/07/debunking-myths-about-digital-transformation/?sh=1b81a1a13808

https://hbrturkiye.com/blog/jital-donusum-hakkinda-yanlis-bilinen-7-unsur

https://www.simplilearn.com/top-5-myths-of-digital-transformation-article

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir