
Kurucunun İkilemi (The Founder’s Dilemma) kitabının yazarı Noam Wasserman’a göre startup’ların yüzde 65’i kurucu ortaklar arasındaki sorunlar sebebiyle çıkmaza giriyor. Sağlıklı bir ortaklık olmadan sağlıklı bir iş seyri beklemek boşunadır. Evlilikte olduğu gibi iş ortaklığında da güç mücadelelerine girişmek, zayıf iletişim alışkanlıkları, kızgınlıklar, vs. ilişkileri bozup ortaklıkları parçalıyor dolayısıyla ortaklı olarak bir şirket kurup o şirketi büyütmeye çalışırken ortağınızla olan ilişkiniz en önemli ilişkinizdir. Kurucu ortağınızla hangi temel prensiplerle iş ilişkilerinizi geliştirebilirsiniz inceleyelim:
- Şirket içindeki konum ve rollerinizi netleştirin.
Şirket kurulumu sırasında hangi ortağın neyden sorumlu olacağına dair ayrıntılı bir şekilde konuşmamak ilk aşamalarda şirket küçükken sorun olmayabilir ancak özellikle şirket büyüdükçe bu şekilde yapmaya devam ederseniz sorunlar baş gösterebilir. İşler belli bir hızda gitmesi gerekirken kimin hangi rolde olduğu net bir biçimde belirlenmediği için bu şirket içinde kafa karışıklığı, işlerin yavaş gitmesine neden olabilir. Şirket çalışanlarının hangi durumlar için kime gideceklerini net bir şekilde bilememeleri şirketin ilerlemesini engelleyen faktörlerden biridir.
- Ortak bir başarı ruhu geliştirin.
Ortaklardan biri bir başarı elde ettiğinde bunu bireysel bir başarı olarak tanımlamayıp “Şirketimiz kazandı” diyebilmesi samimi ve sağlam bir ilişki için oldukça önemlidir zira bunun tersi bir tutum sergilemek ilişkiye kıskançlık ve rekabet getirir ve: “Ben kazandığımda, sen kaybedersin” ya da “Kazandığında ben kaybederim.” gibi bölücü bir zihniyeti doğurur.
- Planlar yapın.
Şirketin geleceği için olası senaryoları önceden planlayarak değişim gerektiren ve potansiyel stres yaratabilecek dönemler için nasıl güçlü bir ilişki sürdüreceğiniz konusunda açıkça konuşup, birbirinize aşağıdaki gibi sorular sorup ona göre birkaç plan hazırlayabilirsiniz.
- Her iki taraf da aynı kişiyi işten çıkarmak istemiyorsa nasıl uzlaşabiliriz?
- Şirket stratejisi, vizyonu, vs. gibi önemli konularda ciddi bir anlaşmazlığa düşersek ne yapabiliriz?
- Birimiz ayrılmak isterse neler yapabiliriz?
- Partnerinizi takdir edin.
Özel ilişkilerde ya da iş ilişkilerinde partnerinizi takdir etmek ilişkinin temelini sağlamlaştırır. Basit bir “teşekkür ederim” ya da iyi yapılmış bir iş sonrası iş arkadaşını takdir edip onaylayabilmek kızgınlıkları ortadan kaldırır ve diğer kişinin de aynı şekilde yanıt verme olasılığını artırır.
- Hayal kırıklıklarınızı paylaşın.
Özel hayatınızda olduğu gibi iş ortağı ilişkilerinde de aranızdaki sorun ve sıkıntıları saklamak ocakta kaynayan bir tencereyi bırakmaktan farksızdır zira er ya da geç bu durum bir patlama yaratacaktır. Böyle bir durum gerçekleştiğinde de tüm bu dramadan kaynaklanan enerji kaybı işi ilerletmenize önemli ölçüde zarar verecektir. Hayal kırıklıkları ve sorunlar oluşup sizi rahatsız ettiğinde vakit kaybetmeden ve kırıcı olmadan sıkıntı duyduğunuz konuyu paylaşmalısınız.