fbpx

“Dijital Göçebe” bir iş unvanı değildir; uzaktan ve istediği yerden çalışma biçimini benimsemiş bir yaşam tarzıdır, diyebiliriz. Tek bir yere bağlı olmadan çalışan dijital göçebelerin birçok farklı türü vardır, bu kişiler dizüstü bilgisayarları ve wifi ile kendilerine istedikleri yerden çalışma olanağı yaratmışlardır.

Avantajları ve dezavantajları nelerdir?

He iş biçiminde olduğu gibi bunun da iyi ve kötü yanları olacaktır. İyi taraflarına bakacak olursak özellikle tipik 9-5 iş modelini sevmiyorsanız ve her gün işe gidip gelmek fazlaca monoton geliyorsa bu işin en olumlu tarafı bu döngüyü kırabilme gücünüzdür. Çevrimiçi çalışırken bütçenize göre istediğiniz yerden, şehirden ve hatta ülkeden çalışabilirsiniz. Yeni insanlarla tanışabilir, farklı kültürleri deneyimleme şansına sahip olabilirsiniz. Ancak bu iş biçiminin en büyük dezavantajlarından biri, işinizde ve maaşınızda tutarsızlık ve belirsizlikler yaşama riskinizdir, yani istikrarlı ve garanti bir geliriniz olmayabilir.

Dijital göçebe olmak için neler yapabilirsiniz?

Dijital Yazmanlık

Video görüntülerini izleyip söylenenleri dijitale geçirmek bu işi düşünen ama çok da becerim yok diyenler için uygun olabilir zira fazla bir meziyet gerektirmez, bu tip deşifre hizmetine ihtiyaç duyan şirketleri internetten bulup başvuru yapabilirsiniz.

Sanal Asistanlık

Yüz yüze görüşmeye ihtiyaç duymadan kişisel asistan arayan yöneticileri bulabilir ve onların sanal asistanı olabilirsiniz. Bu işi yapanların genelde birkaç tane müşterisi oluyor ve bu müşterilere genellikle seyahat planlama, günlük iş randevuları oluşturma ve bunları takip etme konusunda yardımcı oluyorlar.

Editörlük/ İçerik Yazarlığı

İnternet kullanımı arttığı için artık çevrimiçi sitelerde çok fazla içerik yazan ve editörlük yapan insan var. İçerik yazmayı seviyorsanız ya da yazılanların imla ve dilbilgisi sorunlarını düzeltebilirim diyorsanız bu işi meslek edinerek dijital ortamdan işinizi yürütebilirsiniz.

 Çevrimiçi Girişimcilik

Hiç şüphesiz dijital göçebe olmanın en iyi yollarından biri çevrimiçi girişimci olmaktır ancak diğer işlere göre en zor yol budur zira becerilerinizi başarılı bir biçimde çevrimiçi ortama aktarmak disiplin ve sebat gerektirir.  

Yukarıda belirtilen çevrimiçi işler seçenekler arasından sadece birkaç tanesi, bu işleri araştırıp yeteneklerinize göre ve hatta online eğitimler alarak yeni becerileri de öğrenerek farklı iş modelleri bulup geçiminizi online olarak sağlayabilirsiniz, çalışma mekânınız bugün neresi olsun?

Kaynaklar:

https://www.gooverseas.com/blog/how-to-become-digital-nomad

https://www.webworktravel.com/become-digital-nomad/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir