fbpx

Ticaret Kanununun 89. maddesinde cari hesap tanımı şu şekildedir; “İki kişinin herhangi bir hukuki sebep veya ilişkiden doğan alacaklarını teker teker ve ayrı ayrı istemekten karşılıklı olarak vazgeçip bunları kalem kalem alacak ve borç şekline çevirerek hesabın kesilmesinden sonra çıkacak artan tutarı isteyebileceklerine ilişkin sözleşme.”

İşletmenin tedarikçi ve alıcıları ile arasında olan bütün hareketlerinin bir araya geldiği hesaplardır. Burada amaç, devamlı olarak birbirinden mülk ya da hizmet alan bireylerin bu hareketlerin her birinde fiyat ödemek yerine bunları cari hesap ile takipte bulunmalarıdır. İki işletme karşılıklı olarak bir borç ilişkisi kurmuşsa, birbirleri arasında cari hesap oluşmasını sağlarlar. Bu şirketler kendi içlerinde mülk veya hizmet gibi alım satımlar yapar ancak her seferinde aralarında ödeme gerçekleşmez; iki şirket hesap dayanağı ile borç kaydı tutarak cari hesap takiplerini yaparlar. Hesap hareketlerini tarih bazlı gösteren raporlar ise cari hesap ekstresi olarak tanımlanmaktadır. Dönem sonlarında hazırlanacak finansal raporlar dönem boyunca yapılan cari takibine bağlı olarak hazırlanabilir.

Cari hesap takibinden kim sorumludur?

Cari hesap takibini muhasebe departmanı yapar. Tutulan kayıtlardan muhasebe departmanı sorumludur ancak şirket sahibinin isteği üzerine kendisi de bu kayıtları tutabilir.

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Nasıl Hesaplanır? diye merak ediyorsanız konuyla ilgili olarak yazdığımız içeriği buradan okuyabilirsiniz.

Cari hesap takibi nasıl yapılır?

Şirketlere ait cari hesap yapma yöntemleri değişiklik gösterebilir. Bu yöntemlerden en eskisi cari hesap defteridir. Cari hesap defteri 3 ana bölümden oluşur. Birinci bölüm alacaklıların bölümüdür. Diğer bölümde satıcı kişilere ait borçlar bulunur. En son bölümde de vergi borcu yer almaktadır. Alacak ve verecek işlemleri bu yolla kolayca kayıt altında tutulur.

Daha yeni yöntemlere baktığımızda, bu yöntemlerin başında Excel programı üzerinden yapılan takip usulü gelir. Bu daha basit bir yöntemdir çünkü teknolojiden faydalanıldığı için işlemler daha kısa sürer.

Başka bir cari hesap yöntemi de cari hesap programları kullanılarak yapılanlardır. Bu yöntemde cari hesap için özel programlar kullanılmıştır. Bu teknolojik programlar, firmanın tüm işletme ve şahıslar ile kurduğu alacak ve borç ilişkisini daha rahat takip etmesini mümkün hale getirmektedir. Web sistemi ya da uygulama olarak elde edilebilecek bu hesap programları sayesinde, kayıtlar hızlı bir şekilde tutulur. Büyük firmalarda çoğunlukla cari hesap tutulması cari hesap programları yoluyla olmaktadır.

İcra Nedir? İcra Takibi Nasıl Yapılır? diye merak ediyorsanız ilgili içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

Cari hesap programları tek bir tuşla firmanın tüm kayıtlarına ulaşmayı sağlarlar. Genel muhasebesi, özel muhasebeciler tarafından tutulan firmaların günlük işlemleri cari hesap programında kaydedilir. Firmaların müşteri, toptancı, banka cari hesaplarını ayırt edilebilir şekilde düzenler. Sistematik hale getirilen faturalar, yapılacak ödemeler özel olarak takip edilir, gecikmeler raporla ifade edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir