
Başlık biraz zorlama oldu, farkındayım ama anlatmak istediğimi daha basit ifade edemedim. Bu yazımda bilgi vermekten ziyade dertleşmeyi ve sizler sayesinde farklı bir bakış açısı kazanmayı, eksik ya da yanlış bildiklerimi telafi etmeyi hedef aldım dolayısıyla yorumlarınız beni çok mutlu edecek.
Gelelim dahi çocuğa, kanımca deha olmak başarılı olmak için yeterli değil, Elon Musk da bunun güzel bir örneği.
Buluşları belki otomobil sektörünü tamamen değiştirecek sonuçta o sektörde hiç var olmayan ve mevcut teknoloji dahilinde hiçbir şansı olmayacak bir marka, elektrikli araba fikri sayesinde müthiş bir yıldız gibi doğdu ve “Benim” diyen, sektöre yön veren markaları bile zora soktu bir anlamda da daha iyiye ulaşmak için onlara ilham kaynağı oldu.
Buna rağmen sanki bir şeyler eksik gibi. Keza Müthiş bir icat yaptı, Mars’a bile gönderdi arabasını, şovunu da yaptı tamam ama şirketini baltalamaktan da sanki keyif alıyor gibi.
Niye mi?
Öncelikle, girişiminizden beklentiniz ister maddi ister manevi kazanç olsun, kazanabilmek için yaptığınız işin süreklilik arz etmesi dolayısıyla verimli olması lazım. Yaptığınız işin bir de çevreye ve insanlığa bir faydası olacaksa bunun yüklediği ekstra bir mesuliyet de var kanımca. Örneğin bir doktor en kötü niyetle sadece para kazanmayı amaçlasa bile yaptığı eylemler insanlığa fayda sağlayacaktır, yeteneklerini sürekli geliştirmeli ki kazanmaya devam edebilsin ve amacı bu olmasa bile insanlar da fayda sağlayabilsin.
Kısaca para kazanman lazım arkadaş, aç açına bilim de yapamazsın, icat da yapamazsın, yaparsın geliştiremezsin, güdük kalır.
Tesla Motors’un kendi açıklamasına göre şirket 2017 yılının son çeyreğinde 675,4 milyon dolar zarar etmiş.
Böyle bir zararı nereye kadar göğüsleyebilirsiniz?
Yaptığınız çalışmalar sonucunda bu kadar zarar ediyorsanız, kara geçmenin yolunu bulamıyorsanız bu çalışmaların sonucu ne kadar faydalı olabilir?
Haydi finanstan anlamıyorsun, işi profesyoneller istihdam ederek kurtardın diyelim, e bir de anlamadığın işlerle ilgili beyanlarda bulunuyorsun, bu beyanların yüzünden yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kalıyorsun sonuçtada şirketin yönetim kurulu başkanlığından ayrılmak ve kendin ile şirketin adına toplam 40 milyon dolar ceza ödemek zorunda kalıyorsun.
Başına açtığı işi merak ederseniz olay şu; Elon Musk, Ağustos ayında,Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Tesla’yı hisse başına 420 dolar teklifle New York borsasından çekme gibi ilginç bir plan açıklamıştı. Musk bunun için mali kaynak bulduğunu dahi iddia etmişti.ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu(SEC) da bundan dolayı Musk’a attığı tweet’teki bilgilerin “doğru olmadığı ve yanlış yönlendirici olduğu” suçlamasıyla dava açtı. Musk, çok geçmeden şirketin yönetim kurulu ve hissedarlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından Tesla’nın borsadan çekilme kararının iptal edildiğini açıklamış olsa da cezadan kurtulamadı. Neyse ki şirketin CEO’luğunu yapmaya devam edebilecek.
Bu arada konunun magazin boyutuna da değinmek suretiyle yazıyı biraz renklendirmek isterim, Amerikalılar çok ilginç keza Musk’ın açıklamasındaki hisse başına 420 USD rakamının özellikle söylendiğini iddia edenler olmuş, ilginç olan bunun sebebi. ABD’de esrar içenler 20 Nisan gününü kutlarlarmış ve bu gün 4/20 olarak anılırmış, dolayısıyla Musk’ın tweet’i atarken esrar etkisi altında olduğunu ileri sürenler olmuş, Musk da bu iddiaları reddetmiş.
İşte buradan hareketle deha’nın başarı için tek başına yeterli olmayacağını düşünüyorum hatta bir takım kurallara riayet edilmezse insan kendi çöküşünü de getirebilir, ne yazık ki tarihte bunun çok örneği var.
Umarım, daha geçen hafta yine Twitter hesabına yazdığı “mecha yapmanın vakti geldi” ibaresi ile robot yapımına niyetlendiğinin sinyallerini veren Musk, diğer alanlarda da kendini geliştirir ve bizleri buluşlarından mahrum etmez.
Haluk Turanlı – Gümrük ve Dış Ticaret Uzmanı