fbpx

Merhabalar,

Hayatımızın değiştiği, alışkanlıklarımızın değişeceği bir dönemden geçiyoruz. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de iş yapış şeklimizden tutun da tüketici alışkanlıklarına kadar her şeyi değiştiriyor, değişmeye zorluyor.

Bu değişimlere ayak uydurmada ne kadar hızlı ve farklı olursak o kadar başarılı oluruz. Bunun için yapmamız gereken, her alandaki ihtiyaçlarımızı, günümüz koşullarına ve olabilecek yeni koşullara göre yeniden sınıflandırmak ve önceliklendirmek. Ticaret hayatında da aynı şekilde. Hayatımızı kazandığımız işlerimizi, iş yapış şeklimizi, mevcut koşullara göre yeniden değerlendirmek, kısa, orta, uzun vadede planlarımızı gözden geçirmek, gerekirse planlarımızı yeniden yapmamız gerekiyor. Kısaca, sık ormanda ağaç keserken nereye gittiğimizi görmek için yukarıdan bakmanın zamanı geldi, geçiyor.

Tekrar insanların, müşterilerin davranışlarını, ihtiyaçlarını gözlemleme ve neyi farklı yapmamız gerektiğine karar vermemizin zamanı. İlk zamanlarınızı hatırlayın, sonra hayatınızdaki dönüm noktalarını, büyük başarılarınızı ve büyük hatalarınızı. Sonuçta bir tecrübemiz var. Neyi farklı yapabiliriz? Nasıl farklı olabiliriz? Bir zamanların çok başarılı şirketleri değişime ayak uyduramadığı için çok zor dönemler geçirdi, geçiriyor. Birçok örnek verilebilir: Nokia, Kodak, Toshiba (iki senedir ciddi zararda), Sharp batmak üzereyken Foxconn tarafından alındı. Bir zamanların en başta gelen araba teybi ve müzik seti markası Pioneer daha ne kadar küçülür? Sony son sekiz yılın 6’sında zarar açıkladı zor ayakta duruyor.  Bilgisayar sektöründeki en büyük markalardan IBM son 20 yılda 3 kez iflasın eşiğinden döndü. Bu konuda Vincent Barabba’nın “Karar Tezgâhı “kitabından çok kısa bir alıntı paylaşmak isterim. Verimli bir karar vermek için 4 yeteneğin önemli olduğunu savunuyor.

  1. Değişime açık ol: Üst yönetim veya sorumlu kişi, karar vermeden önce tüm seçenekleri değerlendirmeye istekli olmalı.
  2. Bütün olarak düşün ve davran. Bütünü gör: Farklı işlevleri en iyi şekilde kullanmak iyi ama bunların bütüne etkisi kötü ise faydalı kullanmaya dikkat etmeli.
  3. İşletme planını değişen şartlara göre ayarlamak: Doğru plan için pazarı hisset, gözlemle, sor, araştır. a) Yap-Sat b) Hisset-tepki ver c) Öngör, başı çek.
  4. Birçok farklı yöntem kullan, interaktif karar ver: Gelen bilgileri değerlendirin, simülasyon yapın, karar verme yeteneğinizi geliştirin.

Bu maddeler temelde büyük değişimlere karşı başa çıkmada etkili olabilecektir. Şimdi, değişime ayak uydurmak ve verimli karar verebilmek için yukarıdaki 4 maddeyi olabildiği kadar kendi işinize uyarlayın. Müşteri, beklentileri, bütçe sınırlamaları ve zorlukların yaratıcılığınızı harekete geçirmesine izin verin.

Örnek; Eskiden yöneticiliğini yaptığım firmalardan birinde üç farklı satış kanalı vardı: Araç ile nokta ziyareti yapan ekip, Telefonla sipariş alan ekip, İnternet üzerinden satış yapan ekip. Şimdi hemen geçmişi ve geleceği düşünün, hangi satış kanalını nasıl geliştirmelisiniz? Maliyetleriniz nasıl olur? Ekipmanlarınız neler olur? Eskiden Tek tek araçla noktaları dolaşan, sipariş alan, zamana karşı gün içinde maksimum ziyaret edeceği nokta sayısı belli olan ekip şimdi nasıl olmalı? Telefonla müşterileri arayan, sadece oturduğu yerden istediği yere ulaşabilen ekip nasıl olmalı? İnternet üzerinden satışı yöneten ekip veya kişi nasıl olmalı? Eminim günümüz koşullarına göre hemen cevaba ulaşacaksınız.

Şimdi empati yaparak kendinizi müşterinin ve ekiplerinizin yerine de koyup hayatı nasıl daha kolaylaştırırım?  Farkım ne olur? diye düşünmeye başladığınızda stratejiniz belirmeye başlayacaktır. Anahtar düşünce: empati yapmak ve çözüm bulmak. İş geliştirme planlarınızı yapmanızda adaptasyon aşamanız etkili olacak olup gelişmenizde katkı sağlayacaktır.

Hiçbir zaman geç değildir. Sağlıklı, huzurlu, bol kazançlı günler.

Fatih SEZERER – Perakendecilik Uzmanı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir